lørdag 19. mai 2012

Prinsessekake

Tips: Oppskriften gir to kaker, men er samme oppskrift som mange andre oppskrifter på gjærbakst - så kombiner to oppskrifter og lag litt av hvert :-)

100 g margarin
4 dl melk
50 g fersk gjær for søte deiger
1 egg
1 ½  dl sukker
1 ts kardemomme
850 g hvetemel
2-4 ss smør
Kanel og sukker
5 dl vaniljekrem
Melis til pynt

 
  1. Smelt margarin, tilsett melk og varm opp til 37 °C og rør inn gjæren.
  2. Visp egget lett sammen og bland det i melkeblandingen.
  3. Tilsett sukker, kardemomme og mesteparten av hvetemelet og rør deigen sammen. Tilsett resten av hvetemelet til deigen slipper bollen.
  4. Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted i ca. 40 minutter.
  5. Del deigen i to og legg den ene delen til side. Del deretter deigen i tre deler, den ene delen kjevles ut til en rund leiv som legges i bunnen av en liten rund springform og brettes litt oppover kanten.
  6. Kjevle de resterende to delene til en stor firkantet leiv, smør på smør og strø kanel og sukker over ⅔ av leiven og smør på ca 2 ½ dl vaniljekrem på resten. Rull leiven sammen og del den i skiver på 1-2 cm. Legg dem i formen tett i tett, la den så etterheves i ca. 20 minutter før den pensles med egg og settes i ovnen.
  7. Sett kaken inn i ovnen på midterste rille ved 180 °C varmluft i ca. 15 minutter. Avkjøles på rist, og pyntes med melis.



Kjevle ut en rund leiv og legg den i bunnen av en liten springform.

Kjevle ut en firkantet leiv og legg på fyllet.

Rull leiven sammen og skjær den i 1-2 cm tykke skiver med en skarp kniv.

Legg skivene på bunnen tett i tett, pensle med egg og sett den i ovnen.


4 kommentarer:

  1. Anonym1/20/2013

    ser kjempe fristende ut :-D skal den etterheves før den puttes i ovnen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Joda, den skal etterheves...liten glipp av meg der :-(

      Slett
  2. Anonym1/20/2013

    ja det lurer jeg på også? skal den ikke etterheve? det er jo den biten som får kaka luftig?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, hei! Beklager sent svar, diise kommentarene ble borte for meg i farta. Denne kan gjerne etterheves før den puttes i ovnen. En glipp fra meg at det ikke står spesifisert.

      Slett