torsdag 31. mai 2012

Sjokoladens opprinnelse

Mayaindianerne og aztekerne laget en drikk av kakaobønner som de kalte xcoatl. De spanske conquistadorer kom hjem til Europa med Chocolate (cho-co-LAH-tay) i 1528. Et kongelig bryllup (i 1615) bragte drikken til Frankrike, der man kalte den chocolat (sho-co-LAH).
Den krysset snart Kanalen og engelskmennene ønsket chocolata velkommen (Stubbs, 1662), jocolatte (Pepys, 1664), jacolatte (Evelyn, 1682) og chockelet (Evelyn gjen i 1684).
Det var faktisk ikke før sjokoladen kom til Norge, at folk begynte å skrive og uttale det riktig: SJOKOLADE (sjokk'lade).

Et lite utdag fra boken Sjokolade - Ja takk! av Sandra Boynton som kom ut første gang i 1982 og i oversatt versjon i 1986 i Norge. Tar det som et tegn at boken kom ut på norsk året jeg ble født og forsetter å glede meg over alle tingene i livet sjokolade kan gi :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar