torsdag 7. juni 2012

Valnøttbrød

3 brød
1250 g hvetemel
100 g sammalt rug, grov
50 g siktet rugmel
50 g sammalt hvete
50 g havregryn
1 liter vann
20 g salt
50 g gjær
125 g valnøtter, grovhakkede

  1. Ha alle ingrediensene unntatt salt, gjær og valnøtter i en eltebolle, elt i 2 minutter, og la deigen hvile i 30 minutter.
  2. Tilsett salt og gjær, elt i 15-20 minutter på sakte fart. Ta i valnøtter, og elt i 2 minutter på høy hastighet. Sjekk elastisiteten i deigen. Stekk deigen forsiktig – du skal nesten kunne se gjennom deigen uten at den sprekker.
  3. Dekk bakebollen med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1-2 timer.
  4. Del deigen i tre like store emner, form dem til avlange pølser som legges i smurte brødformer, strø litt mel over brødene og sett dem på et lunt sted og la dem heve til dobbel størrelse.
  5. Snitt brødene på toppen og sett dem i en forvarmet ovn på 220 grader varmluft. Ta varmt vann (ca. ½ dl) i bunnen av ovnen, slik at det blir dannet litt damp. Lukk døren raskt. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i ca. 30 minutter. 
  6. Avkjøl brødene på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar